Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej i powinny znajdować się w codziennej diecie w największej ilości, gdyż są źródłem węglowodanów, witamin, białka, składników mineralnych a przede wszystkim błonnika. Ich wartość odżywcza w dużej mierze zależy od rodzaju i jakości ziarna, a także stopnia usunięcia okryzy owocowo - nasiennej zarodka oraz samej techniki otrzymania produktu.
W przeciwieństwie do białego pieczywa, chleb razowy, wypiekany z pełnego przemiału jest pokarmem pełnowartościowym. Niskie spożycie pieczywa razowego jest obecnie jednym z wielu czynników powodujących nasilanie się chorób cywilizacyjnych.

Nasze wypieki powstają na bazie mąk razowych w opraciu o naturalne, ekologiczne metody produkcji.
Aby dowiedzieć się więcej o produkcji chleba EKO, kliknij tutaj: PROCES PRODUKCJI CHLEBA EKO.
Aby dowiedzieć się dlaczego warto spożywać produkty ekologiczne, kliknij TUTAJ.

Oto krótka prezentacja naszych eko - wyrobów. (kliknięcie na zdjęcie pozwala zobaczyć większą fotografię)

Chleb Eko ( pszenno-żytni)
Foremkowy razowy chleb eko na zakwasie zawiera po 50 proc. mąki razowej pszennej i żytniej oraz sól kamienną. Chleb ma wagę 0,5 kg i termin przydatności do spożycia: 6 dni. Wypiekany jest trzy razy w tygodniu w poniedziałek, środę i piątek.

Chleb żytni
Chleb żytni razowy na zakwasie. Bochenki okrągłe o wadze 0,5 kg wypiekane są w 100 proc. z mąki żytniej z dodatkiem soli kamiennej. Termin przydatności do spożycia: 6 dni.



Chleb eko orkiszowy
Nowością jest chleb eko orkiszowy wypiekany z razowej mąki uzyskiwanej z pszenicy orkisz odznaczającej się wieloma cennymi właściwościami. Chleb wypiekany jest na drożdżach z dodatkiem soli. Kształt bochenka o wadze 0,5 kg jest owalny.
Pieczywo orkiszowe odznacza się wybitnymi walorami zdrowotnymi, bowiem to zboże uznaje się, za najbardziej wartościowe, przypisuje się mu wyjątkowe walory dietetyczne. Św. Hildegarda z Bingen najsławniejsza średniowieczna zielarka, traktowała orkisz jako lek na wiele chorób. Obecnie przetwory z orkiszu coraz bardziej poszukiwane są w krajach Europy Zachodniej. Informacje o orkiszu można znaleźć na stronie internetowej: www.biobabalscy.pl

Chleb eko orkiszowy na zakwasie
Chleb eko orkiszowy udało się uzyskać na zakwasie, eliminując dodatek drożdży. Wypiekany jest w foremkach, waga 0,5 kg. Termin przydatności do spożycia: 6 dni.

Bułeczki razowe EKO
Bułeczki pszenne o gramaturze 60 g wypiekane są z pszennej maki razowej z dodatkiem drożdży i soli. Pieczywo obtaczane jest w posypce wieloziarnistej składającej się z gniecionego żyta, nasion lnu, słonecznika i sezamu. Pakowane w woreczki po 5 sztuk.



Bułeczki orkiszowe
Produkowane z mąki orkiszowej z dodatkiem drożdży i soli. Pakowane w woreczki po 5 sztuk.





Podpłomyki BIO orkiszowe
Produkowane z mąki orkiszowej. Pakowane w woreczki po 5 sztuk.





do góry!